© Powered by SiteSpirit

 
logo.png

header_1.jpg

 

D-glide lagers

Verzamelfoto D-glide.jpg

DRIE-D is de fabrikant van de D-glide lager materialen. De D-glide familie is een serie van moderne composiet lager materialen dat bestaat uit een combinatie van moderne synthetische vezels en harsen. De lagers worden gefabriceerd volgens de nieuwste technologie. De D-glide P, F and FC kwaliteiten omvatten naast andere ingrediŽnten PTFE. Dit heeft geresulteerd in frictie waardes die van een zeer laag niveau zijn vergeleken met andere plastic lager materialen en conventionele gesmeerde lagers. Ook het 'stick-slip' gedrag voor praktische toepassingen is een belangrijke eigenschap en beter dan andere lagers. Een groot voordeel van de composiet lagers in het algemeen is dat in de meeste zaken de composiet lagers geen smering nodig hebben. Dit betekend dat concessies gemaakt moeten worden voor de levensduur, maar niet met D-glide. Afhankelijk van de toepassing kan de levensduur toenemen als voorbeeld een D-glide lager in plaats van een  bronzen lager, kan de levensduur mogelijk 2 tot 10 keer toenemen. Smering heeft geen slechte invloed op D-glide lagers en niet alleen olie en smeervet, maar bijna alle niet bijtende media kan worden gebruikt als smering. D-glide P en F geleiden geen elektriciteit, waardoor er in een corrosief milieu corrosie van assen en omringende metalen onderdelen wordt voorkomen. De materialen zijn niet chemisch reactief. Reacties met bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen komt haast nooit voor. Het absorberen van water is verwaarloosbaar.


grote lager.jpg

Naast de 4 standaard kwaliteiten van de lagers, is het ook mogelijk om snel en efficiŽnt een 'tailer make' lager te maken, of te wel een lager met een specifieke kwaliteit voor een bepaalde toepassing. Dit kan leiden tot een beter resultaat. De D-glide lagers hebben een sterkte van meer dan 400Mpa, hierdoor zijn hoge effectieve krachten mogelijk. Het krachten limiet van de lager is afhankelijk van de toepassing, maar daadwerkelijke krachten over de 200Mpa zijn haalbaar. Dit is 10 keer hoger dan de krachten op een goed ontworpen constructie met een bronzen lager. Van de D-glide lager kwaliteiten is een niet-kruipende versie beschikbaar. D-glide wordt geleverd als een klare lager in alle mogelijke vormen en afmetingen, zowel als plaat en buis materiaal. Er is ook een serie van onderhoud en corrosie vrije sferische lagers, de 'D-glide sphericals'. Met dank aan de goede eigenschappen is het resultaat van de D-glide lager een betere constructie of het is een lager met een betere prijs-prestatie verhouding.


Eigenschappen D-glide lagers

 • Onderhoud vrij
 • Hoge toegestane krachten
 • Lage frictie waardes
 • Lage slijtage waardes 
 • Stabiel in alle milieus  
 • Elektrisch isolerend 
 • Standaard of 'Tailor made' 
 • Contra oppervlak vriendelijk 
 • Het overschrijdt de 'Powertech benchmark'

The 4 standaard D-glide kwaliteiten

lagerblok-in-werkplaats.jpg

D-glide is te verkrijgen in 4 standaard kwaliteiten, D-glide P, F, FC en H. Binnen deze 4 kwaliteiten, kan er voor de meeste toepassingen een optimaal lager materiaal gevonden worden. Het is ook mogelijk om snel en efficiŽnt optimale materiaal kwaliteiten te vervaardigen, om de eisen zo optimaal mogelijk te vervullen. D-glide P is het basis materiaal van de D-glide lagers. De maximale krachten van D-glide P zijn hoog en de frictie, slijtage en effecten op het contra oppervlak laag. D-glide P is ook beschikbaar in een 'no-creep' versie. D-glide P is normaal blauw, maar kan ook op voorkeur in een andere kleur worden vervaardigt. De kost prijs is het laagst en ten opzichte van de andere D-glide kwaliteiten heeft het de beste prijs-prestatie verhouding. D-glide F is de superlatief van D-glide P. Het laat hogere krachten toe en ook hogere temperaturen. Het belangrijkst is de lagere frictie en de goede weerstand tegen slijtage. Net als D-glide P is ook D-glide F te verkrijgen in een 'no-creep' versie. Aan de hand van onderzoek en het toepassen van D-glide F, kan worden geconcludeerd dat D-glide F de laagste slijtage gevoelig lager materiaal op de markt is. D-glide FC is een variatie op de D-glide F, waarmee het de algemene mechanische karakteristieken deelt. Net als alle andere kwaliteiten is het ontworpen om te worden gebruikt zonder smering of ander soort onderhoud. D-glide FC is ontwikkeld voor het verder verlagen van de slijtage, voornamelijk voor de minder ideale omstandigheden. Voor onder andere lineaire applicaties waar de condities van het tegenovergestelde oppervlak niet zo gecontroleerd zijn, dit komt vaak voor in roterende bewegingen. D-glide FC is minder gevoelig t.o.v. de andere kwaliteiten voor binnen dringen van onbekende partikels (bijvoorbeeld zand of roest) in het contact oppervlak. Dit geeft het materiaal een constante lange tijd houding, lage slijtage en constante frictie waardes, ook in een vervuild milieu. D-glide H heeft niet zulke goede lager eigenschappen als de rest van de kwaliteiten, maar dit materiaal beschikt over hoge temperatuur vermogen. Piek temperaturen tot 280į C zijn toegestaan en de mechanische eigenschappen blijven op een niveau van 80% t.o.v. het niveau bij kamer temperatuur. D-glide H is het enigste lager materiaal beschikbaar voor fatsoenlijke lager constructies bij deze temperaturen.


De algemene eigenschappen van de 4 lager kwaliteiten zijn gesommeerd in de tabel hieronder.

tabel-D-glide-FC.jpg

Remarks:

 • 1. The strength of a composite material is no objective value but depends on the shape of the test sample and the direction of the load. Given values apply to a flat sample of 50 x 50 x 5 mm and are determined at a temperature of 20įC.
 • 2. The strength of a composite material is no objective value but depends on the shape of the test sample and the direction of the load. Given values apply to a flat sample of 50 x 50 x 5 mm and are determined at a temperature of 20įC.
 • 3. Also this value applies for a standard test sample, for an average bearing bush for calculations a value of 50% of this number can be used.
 • 4. This is the maximum increase in wall thickness continuously immersed in water.
 • 5. This value applies to the expansion perpendicular to the normal fibre orientation, the expansion parallel to the fibres if less.
 • 6. The main chemical threat comes from concentrated acids and bases. With D-glide P and F also caution must be taken in contact with solvents such as 'Tri' and 'Tetra'
 • 7. D-glide P can also be made in different colours.
 • 8. This is the temperature the materials can withstand for a longer period of time without negative consequences, briefly higher temperatures are allowed. D-glide does not have a 'glass-temperature', there is no fixed bottom temperature, it does not get brittle. The stiffness does increase at lower temperatures.
 • 9. At these temperatures the main properties are at least at an 80% level of the values at 20 įC.
 • 10. The given lower limits indicate what is feasible under optimal conditions, it is advised to base calculations on the upper limits.
 • 11. This is an indication of the reduction in wall thickness as a function if the sliding distance. The given indication comes from comparisons with conventional and other plastic bearings in typical applications in good conditions.
 • 12. This is an indication of the reduction in wall thickness as a function of the sliding distance. The given indication comes from comparisons with conventional and other plastic bearings in typical applications in strongly polluted environments.
 • 13. At hardnesses lower than the given values the chances on wear increase. At higher sliding speeds and in abrasive environments a higher hardness is advised.
 • 14. For all plain bearings the lifetime is a function of the difference in hardness between bearing and counter face.
 • 15. The lower the roughness, the lower the friction and the initial wear.

Leeuwenhoekstraat 3      2652 XL Berkel en Rodenrijs       The Netherlands      tel: +31 (0)10-3134720      fax: +31 (0)10 462 07 07      E-mail: mail@drie-d.nl


Choose region